Evolution of Indian Nationalism & Political Movements

UGC NET HISTORY  – Solved PYQs (UNIT 9)

LANGUAGE
1. Who was the first woman President of the Indian National Congress? (June 2012)

(1) Sarojini Naidu
(2) Annie Besant
(3) Sucheta Kripalani
(4) Madam Cama

Answer: 2


2. One of the following Congress leaders did not preside any session of the Indian National Congress (June 2012)

(1) Surendranath Bannerjee
(2) Gopala Krishna Gokhale
(3) Bal Gangadhar Tilak
(4) Mahatma Gandhi

Answer: 3


3. The first Swadeshi dacoity or robbery was organised in the year 1906 in (June 2012)

(1) Maniktala
(2) Rangapur
(3) Muzaffarpur
(4) Midnapur

Answer: 2


4. What position Nelson Mandela occupied in the African National Congress at the time of his release from jail after 26 years in 1990? (June 2012)

(1) President
(2) Vice-President
(3) Secretary
(4) Advisor

Answer: 2


5. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below. (Dec 2012)
List IList II
A. Mahatma GandhiI. President of Surat Session
B. Ras Bihari GhoshII. President of Calcutta Session
C. Dadabhai NaorojiIII. President of Lahore Session
D. Jawaharlal NehruIV. President of Belgaum Session

Codes:

(1) A-II, B-I, C-IV, D-III
(2) A-IV, B-I, C-II, D-III
(3) A-III, B-II, C-IV, D-I
(4) A-I, B-III, C-II, D-IV

Answer: 2


6. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below. (Dec 2012)
List IList II
A. V.D. SavarkarI. Gadar Party
B. Lala HardayalII. Curzon Wyllie
C. Taraknath DasIII. Abhinav Bharat
D. Madan Lal DhingraIV. Free Hindustan

Codes:

(1) A-II, B-I, C-IV, D-III
(2) A-III, B-II, C-I, D-IV
(3) A-I, B-II, C-IV, D-III
(4) A-III, B-I, C-IV, D-II

Answer: 4


7. The First President of the All India Congress Socialist Party was (Dec 2012)

(1) Achyut Patwardhan
(2) Ram Manohar Lohia
(3) Jay Prakash Narayan
(4) Sampurnanand

Answer: 4


Directions (Q. Nos, 8-12) Read the passage given below and answers the questions that follow

The most vicious system of racial oppression was set up in South Africa. The system of racial segregation, called apartheid, was enforced in the country by the government of the White minority led by Daniel Malan, who came to power in 1948 and by the successive Governments. The non-Whites, over 80% of the population, were denied the right to vote, strikes were banned, Africans were deported from some specified areas, education was segregated, mixed marriages were declared illegal (and immoral) and all dissent was banned under, what was called the Suppression of Communism Act. Some of the greatest works of world literature and not just political writings, were banned under the Suppression of Communism Act. Strict restrictions were imposed on the movement of Africans and they were required to carry a pass permitting them to do so. South Africa left the Commonwealth, when the policy of apartheid came under attack at the conference of the Prime Ministers of Commonwealth countries.

8. Anti-Apartheid Movement in South Africa was led by (DEC 2012)

(1) African Peoples Party
(2) African National Congress
(3) Peoples Unity Front
(4) National Congress of Africa

Answer: 2


9. ‘The Freedom Charter’ was adopted by the Congress of the People in the year (DEC 2012)

(1) 1948
(2) 1954
(3) 1955
(4) 1990

Answer: 3


10. What was not the aim of the ‘Suppression of Communism Act’ passed by the racist regime of South Africa? (DEC 2012)

(1) To curb all dissent
(2) To placate the capitalist countries to support apartheid regime of South Africa
(3) To segregate the Black and the White population
(4) To put social restrictions on the Black population

Answer: 2


11. First ever democratic elections in South Africa were won by Nelson Mandela in the year (DEC 2012)

(1) 1989
(2) 1991
(3) 1994
(4) 1996

Answer: 3

Membership Required

You must be a member to access this content.

View Membership Levels

Already a member? Log in here

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!
Scroll to Top