Journalism, Language and Modern Arts

UGC NET HISTORY  – Solved PYQs (UNIT 8)

LANGUAGE
1. The first English Evening Daily newspaper from Madras was (JUNE 2012)

(1) The Madras Mail
(2) The Madras Chronicle
(3) The Madras Herald
(4) The Madras Standard

Answer: 1


2. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below. (DEC 2012)
List IList II
A. Indian MirrorI. MN Roy
B. TribuneII. GA Natesan
C. Modern ReviewIII. Devendranath Tagore
D. Independent IndiaIV. Dayal Singh

Codes:
(1) A-III, B-IV, C-II, D-I
(2) A-II, B-III, C-I, D-IV
(3) A-IV, B-II, C-III, D-I
(4) A-I, B-III, C-IV, D-II

Answer: 1


3. Which of the following was not true of James Augustus Hickey? (JUNE 2013)

(1) He was the pioneer of Indian Journalism
(2) He was the founder of the Bengal Chronicle
(3) He always worked for the press freedom
(4) He was sent to prison by Company Government for being fearless journalist

Answer: 2


4. Match List I with List II and select the correct answer with the help of the codes given below. (JUNE 2013)
List I (Names)List II (Newspapers)
A. Abul Kalam AzadI. Bombay Chronicle
B. Pheroze Shah MehtaII. Al Hilal
C. Mrs. Annie BesantIII. Young India
D. Mahatma GandhiIV. New India

Codes:
(1) A-II, B-I, C-IV, D-III
(2) A-I, B-II, C-IV, D-III
(3) A-II, B-I, C-III, D-IV
(4) A-IV, B-I, C-II, D-III

Answer: 1


5. Which of the following statements is incorrect? (DEC 2013)

(1) Amrita Bazar Patrika was originally a Bengali paper
(2) Samachar Darpan, the Vernacular newspaper was started during the period of Warren Hastings
(3) Bombay Times became the Times of India
(4) The Bengal Gazette, the Weekly Newspaper, was started by James Augustus Hickey

Answer: 2


6. Indicate the newspaper mentioned below with which Gandhiji was not associated? (DEC 2013)

(1) Indian Opinion
(2) Indian Mirror
(3) Harijan
(4) Young India

Answer: 2


7. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below. (DEC 2013)
List IList II
A. Dadabhai NaorojiI. Indian Mirror
B. Dwarakanath VidyabhushanII. Rast Goftar
C. Devendranath TagoreIII. Swadesh Amitram
D. G. S. AiyerIV. Somaprakasha

Codes:
(1) A-III, B-II, C-IV, D-I
(2) A-II, B-IV, C-III, D-I
(3) A-II, B-I, C-III, D-IV
(4) A-II, B-IV, C-I, D-III

Answer: 4


8. Who among the following introduced the printing press in India in 1557? (JUNE 2014)

(1) Franciscans
(2) Dominicans
(3) Jesuits
(4) Protestant Missionaries

Answer: 3

Membership Required

You must be a member to access this content.

View Membership Levels

Already a member? Log in here

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!
Scroll to Top