Journalism, Language and Modern Arts
UGC NET HISTORY – Solved PYQs (UNIT 8)
1. The first English Evening Daily newspaper from Madras was (JUNE 2012)
(1) The Madras Mail
(2) The Madras Chronicle
(3) The Madras Herald
(4) The Madras Standard
Answer: 1
2. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below. (DEC 2012)
List I | List II |
---|---|
A. Indian Mirror | I. MN Roy |
B. Tribune | II. GA Natesan |
C. Modern Review | III. Devendranath Tagore |
D. Independent India | IV. Dayal Singh |
Codes:
(1) A-III, B-IV, C-II, D-I
(2) A-II, B-III, C-I, D-IV
(3) A-IV, B-II, C-III, D-I
(4) A-I, B-III, C-IV, D-II
Answer: 1
3. Which of the following was not true of James Augustus Hickey? (JUNE 2013)
(1) He was the pioneer of Indian Journalism
(2) He was the founder of the Bengal Chronicle
(3) He always worked for the press freedom
(4) He was sent to prison by Company Government for being fearless journalist
Answer: 2
4. Match List I with List II and select the correct answer with the help of the codes given below. (JUNE 2013)
List I (Names) | List II (Newspapers) |
---|---|
A. Abul Kalam Azad | I. Bombay Chronicle |
B. Pheroze Shah Mehta | II. Al Hilal |
C. Mrs. Annie Besant | III. Young India |
D. Mahatma Gandhi | IV. New India |
Codes:
(1) A-II, B-I, C-IV, D-III
(2) A-I, B-II, C-IV, D-III
(3) A-II, B-I, C-III, D-IV
(4) A-IV, B-I, C-II, D-III
Answer: 1
5. Which of the following statements is incorrect? (DEC 2013)
(1) Amrita Bazar Patrika was originally a Bengali paper
(2) Samachar Darpan, the Vernacular newspaper was started during the period of Warren Hastings
(3) Bombay Times became the Times of India
(4) The Bengal Gazette, the Weekly Newspaper, was started by James Augustus Hickey
Answer: 2
6. Indicate the newspaper mentioned below with which Gandhiji was not associated? (DEC 2013)
(1) Indian Opinion
(2) Indian Mirror
(3) Harijan
(4) Young India
Answer: 2
7. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below. (DEC 2013)
List I | List II |
---|---|
A. Dadabhai Naoroji | I. Indian Mirror |
B. Dwarakanath Vidyabhushan | II. Rast Goftar |
C. Devendranath Tagore | III. Swadesh Amitram |
D. G. S. Aiyer | IV. Somaprakasha |
Codes:
(1) A-III, B-II, C-IV, D-I
(2) A-II, B-IV, C-III, D-I
(3) A-II, B-I, C-III, D-IV
(4) A-II, B-IV, C-I, D-III
Answer: 4
8. Who among the following introduced the printing press in India in 1557? (JUNE 2014)
(1) Franciscans
(2) Dominicans
(3) Jesuits
(4) Protestant Missionaries
Answer: 3